Η ψήφιση του νέου νόμου 3868/2010 εν μέσω θέρους, αποκλειστικά και μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και παρά την καθολική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της δημόσια περίθαλψης. Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας δεν είναι η «αναβάθμιση του ΕΣΥ» όπως τιτλοφορείται ο νέος νόμος, ούτε ο εξορθολογισμός του κόστους περίθαλψη, αλλά η γενικευμένη περικοπή των....
....δημόσιων δαπανών υγείας, η συγχώνευση ή και κατάργηση κλινικών, τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου 3868/2010.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, σε μια δύσκολη περίοδο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έδωσαν μια σοβαρή συνδικαλιστική και πολιτική μάχη κατά των κυβερνητικών ρυθμίσεων στην Υγεία που μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, μετακυλώντας το κόστος της δημόσιας περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς και εγκαταλείποντας οριστικά τη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να εγγυάται την καθολική και αξιόπιστη περίθαλψη των πολιτών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε την ευθύνη της υπεράσπισης όχι της σημερινής προβληματικής πραγματικότητας στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά του καθολικού δικαιώματος όλων των πολιτών αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από το αν είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι ή μετανάστες, σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας, ειδικά την ώρα της εφημερίας και του επείγοντος περιστατικού που οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δημόσιο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική του επιδόματος εφημερίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την αντιστοιχία του σε εφημερίες, γιατί αυτή είναι λογική που προτάσσει τον έλεγχο του κόστους και όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, υποβαθμίζοντας αναγκαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Σήμερα που επιχειρείται η αυθαίρετη περικοπή των προγραμμάτων με αποκλειστικά λογιστικά κριτήρια, αυτό που προέχει είναι να πάρουν οι γιατροί την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλλουν στη διοίκηση των απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που έως τώρα καταρτιζόταν από τους Διευθυντές τμημάτων και ενέκρινε το επιστημονικό Συμβούλιο και που εξασφαλίζει επιστημονικά αποδεκτή στελέχωση των τμημάτων και επάρκεια ιατρικής φροντίδας όλων των ειδικοτήτων. Καλούμε τη Διοίκηση να απαιτήσει από την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας την συμπληρωματική επιχορήγηση με τα απαραίτητα ποσά για την αποπληρωμή των εφημεριών που θα πραγματοποιούνται. Κάθε υποχώρηση από αυτό το στόχο κινδυνεύει να αφήσει τμήματα και κλινικές χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς ειδικοτήτων και να δημιουργήσει τετελεσμένα μη αναστρέψιμα στο μέλλον. Όποιοι αποφασίσουν την περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, ας γνωρίζουν ότι θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αποψίλωση της εφημερίας του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αυτό οφείλουμε να το καταστήσουμε σαφές προς τη Διοίκηση και το Υπουργείο.
Αποφασίζουμε:
1) Καλούμε τους γιατρούς, του Διευθυντές τμημάτων, το Επιστημονικό Συμβούλιο να προχωρήσουν στην κατάρτιση και έγκριση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας και διεκδικούμε με κάθε πρόσφορο μέσο την πλήρη έγκαιρη και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωση τους.
2) Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία την άλλη εβδομάδα, σε περίπτωση άρνησης της
Διοίκησης να εγκρίνει τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Στη Βέροια τη Δευτέρα 13/9/2010, ώρα 13.00 Γενική Συνέλευση.
3) Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την κατάσταση της εφημερίας του νοσοκομείου
4) Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων στη ΔΕΘ
Βέροια 09/09/2010
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ