Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και κατέληξε στην παρακάτω απόφαση :
1. Η κατ΄ εξακολούθηση εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η άκρως επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα υγείας δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε μέρος σε μια νέα παρωδία διαλόγου με προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Ενδεικτική της εξαπάτησης είναι η ευθεία καταστρατήγηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου – Σαχινίδη για πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες καθώς και ο εμπαιγμός που έχουμε υποστεί για τις νομοθετημένες 2.000 νέες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, για το πρότυπο εφημερίας, για τα αυτοτελή Τ.Ε.Π.
2. Εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη της χώρας για να αναβαθμίσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να διευκολύνει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, να αναπτύξει και να στελεχώσει το ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και οι βαρύγδουπες «Επιτροπές Σοφών» γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα περισσότερα Νοσοκομεία της περιφέρειας, ειδικά αυτά των νησιών και της παραμεθορίου, είναι υποστελεχωμένα, με 1 ή 2 γιατρούς ΕΣΥ στις κρίσιμες ειδικότητες. Τα Δημόσια Νοσοκομεία, παρά τον επαρκή αριθμό γιατρών που διαθέτει η χώρα, στελεχώνονται από 12.353 ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ κι αυτοί βρίσκονται άνισα κατανεμημένοι σε βάρος της περιφέρειας. Οι ελλείψεις υλικών αδρανοποιούν τη δυνατότητα να εκτελούνται ιατρικές πράξεις στα δημόσια Νοσοκομεία, εξωθώντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με υπέρογκες και καταστροφικές δαπάνες υγείας. Κι όμως. Η κυβέρνηση καθόλου δεν ενδιαφέρεται να βελτιώσει αυτή την άθλια κατάσταση. Αποκλειστική της επιδίωξη είναι η υποταγή της πολιτικής υγείας στις κατευθύνσεις του 4ου επικαιροποιημένου Μνημονίου, οι άναρχες συγχωνεύσεις, η εφημερία ανά τομέα, η κατάργηση νοσοκομείων, η ακύρωση των απαραίτητων προσλήψεων στη περιφέρεια, ο ισοπεδωτικός ακρωτηριασμός αναγκαίων δομών υγείας.
3. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα δημοσιοποιήσει τις υπεύθυνες θέσεις της για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακό γιατρό και ομάδα υγείας, με έμφαση την πρόληψη, την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων ασθενών, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση οξέων περιστατικών, καθώς και τις επιλογές που οδηγούν σ΄ ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό, αποτελεσματικό, ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, μετά από ειδική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, η οποία θα επικαιροποιεί τις αποφάσεις του συνεδρίου και των προηγούμενων συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου.