23 Μαρ 2012

Οδηγίες για επίσχεση από την ΟΕΝΓΕ


Το Γενικό Συμβούλιο  της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε άμεσες συγκρούσεις με την κυβερνητική πολιτική υγείας, με μορφές  που περιλαμβάνουν:
Επίσχεση εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Ήδη πολλά Νοσοκομεία βρίσκονται σε επίσχεση και η ΟΕΝΓΕ καλύπτει την έναρξη επίσχεσης σε όλα τα υπόλοιπα. Απαιτούμε την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα αποπληρώνονται στο ακέραιο και έγκαιρα, χωρίς την παρεμβολή γραφειοκρατικών κωλυμάτων που συνιστούν ουσιαστικά έμμεση στάση πληρωμών.
- Συμμετοχή στην κινητοποίηση που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 29 Μαρτίου, προβάλλοντας τη συγκεκριμένη ημέρα ως μέρα δράσης σε όλα το δημόσιο τομέα για ανάδειξη των προβλημάτων υγείας, καθώς και σε ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 & 6  Απριλίου.
- Απεργιακές κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν σε συντονισμό με σωματεία, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Διαβάστε όλη την απόφαση παρακατω:



Οι θριαμβολογίες των κυβερνητικών «εθνοσωτήρων» για την επιτυχή  ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών της χώρας, έχουν ήδη εξανεμιστεί μετά τις δραματικές αλλαγές στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στο Ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, για διάπραξη ενός «προαναγγελθέντος εγκλήματος» εις βάρος της μισθωτής εργασίας, με φυσικούς αυτουργούς την τρόικα και τους εθνικούς «υπεργολάβους» της και ηθικούς αυτουργούς το ευρωπαϊκό και το εγχώριο κεφάλαιο καθώς και τις εργοδοτικές οργανώσεις.   
Οι δυνάμεις του Μνημονίου «σύρονται» σε εκλογές μέσα σε κλίμα εκβιασμών, κινδυνολογίας και χυδαίας επίθεσης στις συλλογικές αντιστάσεις της κοινωνίας και στα κινήματα ανυπακοής των πολιτών.
Θεωρούν ότι είναι δεδομένο και πέραν κάθε πολιτικής αμφισβήτησης όλο το πλαίσιο των αποικιοκρατικών συμφωνιών και δεσμεύσεων της χώρας. Ένα πλέγμα δηλαδή νόμων και μέτρων που έχουν δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής βαρβαρότητας, ανθρωπιστικής κρίσης, κατάλυσης της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας και μειωμένης εθνικής κυριαρχίας . Στόχος τους είναι η  φαλκίδευση του θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών, δηλαδή της δυνατότητας επιλογής μεταξύ εναλλακτικών πολιτικών προγραμμάτων και κατά συνέπεια η μετατροπή της χώρας σε ένα υποτελές προτεκτοράτο που διέπεται από το «δίκαιο των δανειστών» και το «παρασύνταγμα» της τρόικας.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον κοινωνικής λεηλασίας, ο χώρος της δημόσιας περίθαλψης έχει δεχθεί μια καταιγιστική επίθεση ρυθμίσεων και αλλαγών που διαλύουν το ΕΣΥ και εξοντώνουν μισθολογικά και εργασιακά το προσωπικό του.
Ακριβώς γι’ αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους της χώρας, με τους πολίτες που συμμετέχουν στις συλλογικές αντιστάσεις και τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουν χρέος να συμβάλλουν στην αντιστροφή των κυρίαρχων διλημμάτων και με τους αγώνες τους το επόμενο διάσημα να θέσουν «από τα κάτω» το βασικό πολιτικό δίλλημα των εκλογών: αποδοχή των καταστροφικών Μνημονίων και δανειακών συμβάσεων ή ανατροπή τους και αλλαγή πορείας με αποκλειστική προτεραιότητα την επιβίωση του λαού, τις κοινωνικές ανάγκες, το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας;  
Απέναντι στον ωμό εκβιασμό «υποταγή ή χάος», αυτό που προέχει είναι η καθολική άρνηση του. Να πούμε ως εργαζόμενοι και πολίτες ότι δεν αναγνωρίζουμε καμιά συμφωνία που λεηλατεί τις ζωές μας, ότι δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος προς τη διεθνή τοκογλυφία και ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία. Να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε καμιά θυσία για τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ , το ευρώ, τους δανειστές, τις χρηματαγορές ή την ανταγωνιστικότητα της «εθνικής» οικονομίας.
Απαιτούμε την αναστολή πληρωμής του χρέους και τη μονομερή διαγραφή του, με την εξαίρεση των ομολόγων που κατέχουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και αυτών που έχουν δοθεί έναντι οφειλών του ελληνικού δημοσίου.
Απορρίπτουμε το «μονόδρομο» των Μνημονίων και αγωνιζόμαστε, μαζί με τους λαούς της Ευρώπης, για τη ριζική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού σχεδίου της διαρκούς λιτότητας, της εργασιακής ζούγκλας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της εθνικής υποτέλειας που προωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του  εκπρόσωποι .

Η κατάσταση στο ΕΣΥ
Την ώρα που καθημερινά το ΕΣΥ εμφανίζει εικόνα διάλυσης, την ώρα που η κραυγή απόγνωσης των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων δεν αποτελεί πλέον είδηση, η κυβέρνηση έχει περάσει στη γνωστή επικοινωνιακή  αντεπίθεση «πάταξης της διαφθοράς» στην Υγεία. Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που έχει συμπράξει, ανεχτεί και συγκαλύψει  το διαχρονικό party συναλλαγής, διαφθοράς και ατιμωρησίας στο Δημόσιο και ειδικότερα στο ΕΣΥ και το ΙΚΑ, έχει το θράσος σήμερα να παριστάνει τον διώκτη της ανομίας και να εγκαλεί για συντεχνιακή λογική όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα των πολιτών σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Μιλούν για «εξορθολογισμό» στην Υγεία τη στιγμή που καταργούν ουσιαστικά την οποιαδήποτε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (περίπου 30%) που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, μερικής απασχόλησης χωρίς τα απαραίτητα ένσημα για βιβλιάριο υγείας, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά. Μιλούν για παραοικονομία αυτοί που επιτρέπουν στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία που αντιβαίνουν στις προβλέψεις του νόμου και παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες που γίνονται σωρηδόν.
Είναι πραγματικά προκλητικό, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του δραστικού περιορισμού του Κράτους να ευνοούν την κρατική παρέμβαση όταν είναι να χορηγηθεί αφειδώς ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες, αλλά να την αρνούνται «μετά βδελυγμίας» όταν είναι για να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΣΥ, η Δημόσια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες. 

Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του νέου εφαρμοστικού νόμου  στην Υγεία, θα είναι επιεικώς καταστροφικά. Εκτός από την άμεση συγχώνευση-κατάργηση 50 «διασυνδεόμενων» νοσοκομείων, το μεγάλο πρόβλημα είναι η  πλήρης λειτουργική κατάρρευση όλων των υπολοίπων διότι:

-          Ο ΕΟΠΥΥ με το τεράστιο έλλειμμα των 4 δις ευρώ θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς προ ΕΟΠΥΥ.
-          αυξάνεται δραματικά η ζήτηση στα νοσοκομεία και τα ΚΥ, λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που έχει προκαλέσει ο ΕΟΠΥΥ
-          δεν προσλαμβάνεται πλέον μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ ούτε αντικαθίστανται όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης
-          δεν εξασφαλίζεται η στοιχειώδης επάρκεια υλικών, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, συχνά ούτε καν η δυνατότητα service στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων
-          περικόπτονται συνεχώς τα κονδύλια των εφημεριών και τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η ασφαλής ιατρική κάλυψη του επείγοντος περιστατικού
-          γίνεται καθεστώς η εργασιακή και μισθολογική εξόντωση του προσωπικού
-          ενισχύεται η «εισπρακτική» λογική στα νοσοκομεία και η οικονομική «αφαίμαξη»  των ασθενών και μοναδικό μέλημα του υπουργού Υγείας και των «πραιτοριανών» του είναι να λειτουργούν αποδοτικά τα Ταμεία και τα Λογιστήρια και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η ηλεκτρονική κοστολόγηση κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης.
Η συρρίκνωση, αποδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, που είχε δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την ανυπαρξία ελέγχου και τη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σήμερα ολοκληρώνεται «πανηγυρικά» προσθέτοντας στα δεινά των πολιτών αυτής της χώρας και την ανασφάλεια μπροστά στην αρρώστια. Η αναμενόμενη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των ελλήνων κατά 10 χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών σημαίνει τεράστιο και δυσανάλογο αριθμό νεκρών τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν την υποχρέωση, αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την κοινωνία, πρώτα απ’ όλα να λειτουργούν με επιστημονική δεοντολογία και εντιμότητα και με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον των ασθενών. Αυτό συνεπάγεται πολιτική ανυπακοή στις κυβερνητικές ή διοικητικές εντολές που δημιουργούν αποκλεισμούς στην περίθαλψη απόρων, ανέργων, φτωχών ή ανασφάλιστων συνανθρώπων μας.
Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν την κοινωνική ευθύνη να συμβάλλουν με τους καθημερινούς αγώνες τους στην ανατροπή της «ανθυγιεινής» μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες πρόληψης, ΠΦΥ, νοσοκομειακής περίθαλψης, και αποκατάστασης και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, επείγει ένα κοινωνικό κίνημα διεκδίκησης ενός ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας.

Καταργήσεις Νοσοκομείων
Τα αποτελέσματα  από την υλοποίηση του εφαρμοστικού Νόμου 4052/1-3-12 στην Υγεία, θα είναι καταστροφικά.
Η ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατη  συνεδρίασή της ανέλυσε τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας από τις βάναυσες αλλαγές που επιβάλλονται. Κατέδειξε κυρίως ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που προώθησε το Υπουργείο Υγείας με το ΦΕΚ 1681/Β/28-7-2011 περί «διασύνδεσης» Νοσοκομείων της χώρας που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια, καθώς και το ΦΕΚ 2659/9-11-2011 περί «συνεργασίας» συγκεκριμένων Νοσοκομείων γειτονικών Νομών, οδηγεί  στη συγχώνευση – κλείσιμο των 50 «διασυνδεόμενων» - «συνεργαζόμενων Νοσοκομείων που ενοποιούνται οι Οργανισμοί τους από 1-1-2013. Στη Μ. Βρετανία επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων ούτε την αποδοτικότητά τους βελτίωσαν, αλλά ούτε και τα οικονομικά ελλείμματα μείωσαν. Πέραν τούτου, η εξέλιξη αυτή στην σημερινή Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας, θα είναι δραματική για τη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς συμπεριλαμβάνει τη προοπτική συγχώνευσης - κατάργησης ακόμη και Νομαρχιακών Νοσοκομείων πράγμα που έχει ξεσηκώσει τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.
Οι επιπτώσεις της εφαρμογής της Μνημονιακής Σύμβασης στην Υγεία περιλαμβάνουν επίσης:
-Νέα μείωση 50 εκατ. ευρώ στο κονδύλιο εφημεριών και ακόμη πιο ανασφαλή προγράμματα εφημέρευσης
-επικίνδυνες παρεμβάσεις στην φαρμακευτική περίθαλψη σε βάρος της υγείας και  της άδειας τσέπης των ασθενών
- νέα Προκρούστεια περικοπή του μισθού των γιατρών του ΕΣΥ
- επιβάρυνση του  παρόντος και του μέλλοντος  των νέων γιατρών
Η κυβέρνηση κλιμακώνει περαιτέρω τις προκλήσεις της. Αναιρεί υποσχέσεις και επιλέγει τον απροκάλυπτο εμπαιγμό με την αποζημίωση των εφημεριών – τις οποίες το 2012 περιέκοψε κατά 80 εκατ. ευρώ ( από 400 εκατ. στα 320 εκατ. ευρώ ) επιμένοντας στην καταβολή τους μέσω Υ.Δ.Ε. και Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα για τις δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου και εφεξής διατίθενται από το υπουργείο Υγείας κονδύλια μειωμένα κατά 30%, πράγμα που θα καταστήσει αδύνατη την αποπληρωμή τους.
Τέλος, η γενικευμένη κατακραυγή ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει τα προσωρινά τα πρόστιμα για τη χειρόγραφη συνταγογράφηση και να επιτρέψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ειδικευόμενους γιατρούς.
Τη στιγμή που στο Υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται για αλλαγή φρουράς, οι κακόγουστοι θεατρινισμοί του κ. Λοβέρδου δίνουν και παίρνουν. Εκβιαστικά εντάσσει το ΝΑΤ στον ΕΟΠΥΥ και την επόμενη μέρα η κα Διαμαντοπούλου το απεντάσσει για να σταματήσουν την απεργία οι ναυτεργάτες. Εξαπολύει τους επιθεωρητές να κυνηγούν γιατρούς την ώρα που τα ιδρύματα στενάζουν από ελλείψεις υλικών και προσωπικού. Τη μέρα που γίνονταν θέμα οι επισχέσεις, αυτός μάζευε ψήφους για το μέντορά του κ. Βενιζέλο. Αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του (πληρωμή του προσωπικού των νοσοκομείων), ντύνεται πλασιέ εταιριών γενοσήμων αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, απεργάζεται τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης του λαού μας.
Όταν αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα με τη λαϊκή παρέμβαση, οφείλει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Απαιτούμε:
·         Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί καμιά υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ και μετατροπή όλων των πολυιατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας.
·         Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όσων αυτοαπασχολουμένων το επιθυμούν στα δημόσια Νοσοκομεία, ΚΥ και Πολυιατρεία με σχέση εργασίας μόνιμη και Πλήρους & Αποκλειστικής Απασχόλησης.
·         Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας στους σχεδιασμούς της πολιτικής υγείας
·         Κανένας γιατρός με μπλοκάκι σε Νοσοκομεία και ΚΥ
·         Καμιά απόλυση- εφεδρεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
·         Καμιά απόσπαση γιατρού σε άλλο Νοσοκομείο χωρίς τη θέλησή του.
·         Άμεση δημιουργία κοιτώνων για τους εφημερεύοντες γιατρούς σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.
·         Άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών και άλλων εργαζομένων που έχουν δάνεια, των οποίων απαιτούμε τα πάγωμα.
·         Απαλλαγή από το φόρο στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
·         Κατάργηση της αναμονής για ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να προσμετράται ως συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του Βασικού Μισθού.
·         Όχι στις εξετάσεις και κάθε είδους φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική και συστηματική εκπαίδευση στη διάρκεια της ειδικότητας. Η ειδίκευση και μετεκπαίδευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Αποφάσεις
Το Γενικό Συμβούλιο  της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε άμεσες συγκρούσεις με την κυβερνητική πολιτική υγείας, με μορφές  που περιλαμβάνουν:
- Επίσχεση εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Ήδη πολλά Νοσοκομεία βρίσκονται σε επίσχεση και η ΟΕΝΓΕ καλύπτει την έναρξη επίσχεσης σε όλα τα υπόλοιπα. Απαιτούμε την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα αποπληρώνονται στο ακέραιο και έγκαιρα, χωρίς την παρεμβολή γραφειοκρατικών κωλυμάτων που συνιστούν ουσιαστικά έμμεση στάση πληρωμών.
- Συμμετοχή στην κινητοποίηση που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 29 Μαρτίου, προβάλλοντας τη συγκεκριμένη ημέρα ως μέρα δράσης σε όλα το δημόσιο τομέα για ανάδειξη των προβλημάτων υγείας, καθώς και σε ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 & 6  Απριλίου.
- Απεργιακές κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν σε συντονισμό με σωματεία, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Επίσης το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει:
  • Διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επίδοση μόνον χειρόγραφων συνταγών σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν ή εξετάσθηκαν στα Επείγοντα Ιατρεία μέχρι να αναιρεθεί με τρόπο ρητό και χωρίς χρονικά προαπαιτούμενα η επιβολή του προστίμου στις χειρόγραφες συνταγές και να εξομαλυνθεί ο τρόπος καταβολής εφημεριών.
  • Πάγωμα της συμμετοχής των γιατρών του ΕΣΥ σε Υγειονομικές Επιτροπές και σε κάθε είδους άλλες Επιτροπές που συγκροτούν τα Νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας.
  • Άρνηση αναγραφής των Κ.Ε.Ν.
  • Καταλήψεις γραφείων Διοικήσεων Νοσοκομείων
  • Μαχητικό συντονισμό με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, με στόχο την υπεράσπιση των Νοσοκομείων που «συγχωνεύονται», τις προσλήψεις που είναι επιτακτικές, την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, αποτελεσματικές – ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες της.
  • Ανάρτηση πανό στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας με σύνθημα: «διαλύουν το ΕΣΥ, απαξιώνουν το ιατρικό έργο, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ»

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
          ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                                                          ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ






Ακολουθεί παράρτημα με επισημάνσεις σχετικά με την επίσχεση εργασίας



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Επισημάνσεις σχετικά με την επίσχεση εργασίας

1.      Η επίσχεση εργασίας είναι νομικά απολύτως βάσιμη, όπως προκύπτει από την πρακτική που εφαρμόσαμε το 2008 και το 2010 καθώς τις γνωμοδοτήσεις που έχει λάβει η ΟΕΝΓΕ από τον καθηγητή εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ κ. Α. Καζάκο[1] και τον δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ[2].
2.      Δικαίωμα επίσχεσης έχουν τόσο οι ειδικευμένοι, όσο και οι ειδικευόμενοι γιατροί.
3.      Είναι απαραίτητο να τηρούνται οι νομικοί τύποι κατά την εξαγγελία της επίσχεσης, δηλαδή συμπλήρωση ατομικών δηλώσεων, τις οποίες μπορεί να υποβάλλει συγκεντρωτικά στο Πρωτόκολλο η Ένωση Γιατρών ή η Πενταμελής Επιτροπή.
4.      Στην επίσχεση καλύπτονται όλα τα έκτακτα περιστατικά. Καλό είναι να αναστέλλεται  κάθε διαδικασία πληρωμής στα ταμεία των εργαστηριακών εξετάσεων, επιτρέποντας τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στα Νοσοκομεία και ΚΥ. Επιβάλλεται να διακόπτεται κάθε λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.
5.      Η παρουσία στο χώρο εργασίας όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε επίσχεση είναι επιβεβλημένη, διοργανώνοντας πολύμορφες εκδηλώσεις: εκπαιδευτικά μαθήματα, συνελεύσεις, διανομή ενημερωτικού υλικού, πορείες, καταλήψεις σε γραφεία Διοικητών, επαφές με κοινωνικούς φορείς κ.ά.
6.      Η ενότητα του κλάδου πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο. Προτροπή της ΟΕΝΓΕ είναι να πραγματοποιείται η επίσχεση με τον ίδιο τρόπο απ΄ όλους τους γιατρούς, ειδικευμένους και ειδικευόμενους. Τυχόν μονομερής μετακύλιση της ιατρικής εργασίας προκαλεί τριβές και δεν συμβάλει στην αγωνιστικότητα του κλάδου.
7.      Η καταβολή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2011 δεν είναι επαρκής λόγος για αναστολή της κινητοποίησης, εφόσον παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012.
8.      Δεν γίνεται αποδεκτή καμιά περικοπή των δεδουλευμένων προγραμμάτων εφημέρευσης Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου προκειμένου το κόστος να συμπέσει με τα μειωμένα κατά 30% κονδύλια που εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Ούτε δεχόμαστε να χαρακτηριστούν τακτικές εφημερίες ως «πρόσθετες» προκειμένου να πληρωθούν από ίδια έσοδα των Νοσοκομείων, δημιουργώντας προηγούμενο ώστε σταδιακά να μετακυλιστεί η καταβολή των εφημεριών στα ανύπαρκτα σε πολλά Νοσοκομεία «ίδια έσοδα».
9.      Τυχόν φαινόμενα τρομοκράτησης κινητοποιούμενων συναδέλφων πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από τις Ενώσεις Γιατρών και να καταγγέλλονται στην ΟΕΝΓΕ.