15 Δεκ 2014

Γιατροί πρώην ΙΚΑ: Στο ΕΣΥ χωρίς μισθό και αξιολόγηση! Πως θα μεταφερθούν στο νέο σύστημα

Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες εργασίας αλλά και πληρωμής των γιατρών του πρώην ΙΚΑ που θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ.
Μπορεί το υποτιθέμενο σύστημα αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί αλλά ελέω…εκλογών η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δε φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για το 2015 ώστε να πληρώνονται οι γιατροί που θα μεταφερθούν.
Η αποκάλυψη ανήκει στους ίδιους τους γιατρούς του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής (ΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΔΥ) οι οποίοι αναφέρουν πως εκτός από την αξιολόγηση που δεν τους καθιστά ισότιμους με τους γιατρούς του ΕΣΥ, είναι άγνωστο και αν θα πληρωθούν.
«Ζητάμε την πλήρη εξομοίωση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ. Επίσης η κυβέρνηση να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2015 ώστε οι εντασσόμενοι να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να πληρώνονται ως γιατροί του ΕΣΥ.
Στον προϋπολογισμό του 2015 δεν προβλέπεται η αντίστοιχη δαπάνη για τους γιατρούς που εντάσσονται σε θέση ΕΣΥ» επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής.

Κι εδώ είναι που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα κάνει. Προκειμένου όπως φαίνεται να μην έρθει σε σύγκρουση με τον κλάδο, ο Μάκης Βορίδης ροκανίζει το χρόνο μέχρι να διαφανεί αν θα γίνουν ή όχι εκλογές.
Άλλωστε με την υπόθεση ΠΕΔΥ άρχισε να ασχολείται μόλις πριν λίγο καιρό και εφόσον είχε αποδειχθεί από όλες τις πλευρές πως τα πολυιατρεία που από ΙΚΑ μετονομάστηκαν σε ΕΟΠΥΥ και μετά ΠΕΔΥ, δεν μπορούσαν να παράσχουν καμία αξιοπρεπή υπηρεσία στους ασθενείς εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και υλικών.
Οι γιατροί πάντως ζητούν να γίνει η μεταφορά του ιατρικού προσωπικού αλλά σε θέσεις που θα αναλογούν στα χρόνια εργασίας του καθενός καθώς απεδείχθη πως τα κριτήρια κάνουν τους περισσότερους να καταλαμβάνουν χαμηλότερη θέση από αυτή που αντιστοιχεί στην εμπειρία τους.
Το ιατρικό προσωπικό ζητά επίσης να ψηφιστεί τροπολογία για να αλλάξουν τα κριτήρια ένταξης των γιατρών στο ΕΣΥ.
Στο μεταξύ όμως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΝΥΝ (Π.Ε.Δ.Υ.) επισημαίνει ότι η Δημόσια υγεία καταρρέει μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται , τα χρόνια των μνημονίων.
Και όχι άδικα καθώς υπογραμμίζει ότι: «Τα δημόσια Νοσοκομεία και οι Δημόσιες δομές της ΠΦΥ εγκαταλείπονται , απαξιώνονται και αποδομούνται καθημερινά. Όλο αυτό το διάστημα της ολίσθησης οι μόνες άμυνες που υπήρχαν στον έντονο αυτό ρυθμό της εγκατάλειψης, αποτελούνταν από το ανθρώπινο δυναμικό που καθημερινά και κάτω από αντιξοότατες συνθήκες προσπαθούσε να παρέχει τα αυτονόητα» .
Πάντως οι αλλαγές στην ισορροπία του προσωπικού στα νοσοκομεία που φέρνει το νομοσχέδιο Βορίδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κλάδους και όπως αναφέρουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΝΥΝ (Π.Ε.Δ.Υ.):
«Το «διαίρει και βασίλευε» κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί στρατηγικά και δυστυχώς στην Ελλάδα των νεοελλήνων όλο και περισσότερο. Στις μέρες που διανύουμε το να περάσεις ένα νομοσχέδιο φαίνεται να είναι το πιο απλό πράγμα. Το να γνωρίζεις την απήχηση που θα έχει ή να εξετάζεις « το κόστος-όφελος» είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Όλο το σύστημα υγείας στηρίχθηκε από κτίσεως του σε μια ισορροπία ΔΕ-ΤΕ Νοσηλευτών της τάξης του 50-50% και σε μια σειρά άλλων ίδιας βαθμίδας υγειονομικών υπαλλήλων (ΤΕ Φυσιοθεραπευτών, ΤΕ- Ραδιολογίας Ακτινολογίας ,ΤΕ-Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕ–ΔΕ Οδοντοτεχνιτών , ΔΕ ΒΙΒΕ-Παρασκευαστών ΔΕ Χειριστών – Εμφανιστών Ακτινολογικών Μηχ/των) και έρχεται τώρα ο Υπουργός να ξεθάψει ένα νόμο του 1992 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε θέλοντας να πετύχει Τι;;;»
ΠΗΓΗ: docmed.gr