5 Μαΐ 2017

Αντίθετοι οι γιατροί στη διενέργεια ιατρικών πράξεων από άλλους επαγγελματίες υγείας

Αντίθετος είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σειρά αλλαγών που επιφέρει το υπό δημόσια διαβούλευσης σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος έθεσε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρό, τις αντιρρήσεις του για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού ως πυλωρού στην ΠΦΥ αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων από άλλους επαγγελματίες υγείας, πέραν των γιατρών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας το Νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να έχει κοινωνική αποδοχή, να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες με κανόνες επιστημονικής προσέγγισης, ηθικής και δεοντολογίας.


Αναφερόμενος στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ο κ. Βλασταράκος ξεκαθάρισε ότι «ο ΠΙΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τον οικογενειακό ιατρό, ως gatekeeper (πυλωρός)» και εξήγησε ότι, είτε ως δημόσιος λειτουργός ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη.

Επίσης, ο ΠΙΣ είναι αντίθετος με την παραχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας, καθώς στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας προληπτικών εξετάσεων από φαρμακοποιούς και συνταγογράφηση από μαίες.


Ο κ. Βλασταράκος παρουσίασε και σειρά προτάσεων για την ΠΦΥ, που επικεντρώνονται στα εξής:
  •  Τη στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό ιατρικό προσωπικό.
  • Λειτουργία των Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως.
  • Δημιουργία ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τα οποία θα αποσυμφορήσουν τα Νοσοκομεία και θα επιτρέψουν στους ιατρούς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων να παρέχουν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
  • Κανένα παραπεμπτικό δεν πρέπει να γίνεται δεκτό στα Νοσοκομεία, αν δεν έρχεται από δημόσια δομή ή πάροχο υγείας του ιδιωτικού τομέα.
  • Αξιοποίηση των ιατρών ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ – όσοι το επιθυμούν, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
  • Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη προνοσοκομειακή φροντίδα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις νησιωτικές-ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, με κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο.
  • Ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υγείας με τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, ώστε να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπενθύμισε ότι η ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προϋποθέτει αύξηση των δημόσιων δαπανών από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 6%, που είναι το όριο ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας.
«Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που φτάνει σήμερα -μετά την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις- στο 0,6% του ΑΕΠ, (326 εκατ. κρατική επιχορήγηση και 700 εκατ. ευρώ περίπου από τις εισφορές), πρέπει να αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ, προκειμένου να μιλάμε για ΠΦΥ που θα παρέχει φροντίδα σε κάθε πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Βλασταράκος.
πηγη: www.in.gr