13 Ιαν 2011

Παραλύουν νοσοκομεία oι «αρρυθμίες» στις εφημερίες

(Από την εφημερίδα : ΕΘΝΟΣ)
«Αρρυθμίες» στις εφημερίες νοσοκομείων προκαλούν οι περικοπές σε δεδουλευμένα των γιατρών. Η πρώτη εμπλοκή παρατηρείται με το Κρατικό Νίκαιας, όπου βγαίνουν -από το Σάββατο- εκτός εφημερίας δέκα βασικά του τμήματα: οι δύο χειρουργικές κλινικές, το θωρακοχειρουργικό, το παιδοκαρδιοχειρουργικό, η μονάδα εντατικής θεραπείας, η μονάδα νεογνών, το πνευμονολογικό, το αναισθησιολογικό και το ωτορινολαρυγγολογικό θα λειτουργούν μόνο στο πλαίσιο του τακτικού ωραρίου. Από την αρχή του έτους οι γιατροί έχουν αποσυρθεί από τα προγράμματα πρόσθετων εφημεριών, εξαιτίας περικοπών...
...που υπέστησαν οι αμοιβές τους για υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποίησαν το τελευταίο τετράμηνο του 2010. Εκτελούν μόνο τις τακτικές εφημερίες που προβλέπει η νομοθεσία και -σύμφωνα με αυτήν- από τα μέσα του μήνα παύουν να εφημερεύουν.
Το αδιέξοδο προέκυψε έπειτα από πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Οικονομικών, η οποία ισχύει από τις 2 Δεκεμβρίου. Με την εν λόγω απόφαση μπήκε όριο στα κονδύλια των εφημεριών κάθε νοσοκομείου (πλαφόν 9%). Στην περίπτωση του Κρατικού Νίκαιας αυτό οδήγησε σε «ψαλίδι» δεδουλευμένων εφημεριών από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2010.

Παράδοξο
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η απόφαση επιβάλλει το εξής παράδοξο: όσο λιγότερους γιατρούς έχει ένα τμήμα ή νοσοκομείο, τόσες λιγότερες εφημερίες μπορεί να δικαιολογήσει. «Τιμωρούνται», δηλαδή, τμήματα με κενές θέσεις γιατρών και αναγκάζονται να κλείσουν.
Οι εκπρόσωποι της πενταμελούς επιτροπής των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας, κ. Ολγα Κοσμοπούλου και κ. Πάνος Παπανικολάου, ενημέρωσαν για την έξοδο του νοσοκομείου από τις εφημερίες την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), το ΕΚΑΒ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Οι γιατροί -σημειώνουν- θα διεκδικήσουν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους. Αναφερόμενοι στην παραπάνω απόφαση, τη χαρακτηρίζουν προδήλως παράνομη, καθώς εφαρμόζεται αναδρομικά, επιχειρεί περικοπή δεδουλευμένων και τροποποιεί πρόσφατο νόμο (3868/ 10).
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Μελετάται ρύθμιση
Ρύθμιση για το πρόβλημα των εφημεριών θα περιληφθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την Υγεία. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή το πρόβλημα με το Κρατικό της Νίκαιας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου -σημειώνεται- έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα από την ΟΕΝΓΕ, η οποία έχει υποβάλει και σχετική εισήγηση για τις ζώνες εφημεριών, καθώς και από το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

(παρακατω παρατιθεται κειμενο από έγγραφο-υπόμνηση προς τον διοικητή Βέροιας σχετικό με το θέμα των εφημεριών)
 Βέροια  11-1-2011

Προς ΔΙΟΙΚΗΤΗ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Θέμα: ‘ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ’                                                                          

 Μετά την πρόσφατη (και χωρίς την σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης των αντιστοίχων τμημάτων) αλλαγή του προγράμματος εφημεριών του μικροβιολογικού τμήματος και του τμήματος αιμοδοσίας προέκυψαν 4 ημέρες μέσα στον Ιανουάριο κατά τις οποίες δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός για την κάλυψη της εφημερίας. Ειδικά όσον αφορά στην κάλυψη της εφημερίας και των δύο τμημάτων από έναν ειδικευμένο γιατρό  της αιμοδοσίας χωρίς την συμβολή κάποιου ειδικευόμενου του μικροβιολογικού,  πιθανότατα θα δημιουργηθούν τα εξής προβλήματα:
1.               Η εκτέλεση εξετάσεων πέρα των απλών βιοχημικών και της γενικής αίματος και ούρων πιθανότατα θα σκοντάψει στο γεγονός ότι οι ιατροί αιμοδοσίας δεν έχουν εκπαιδευθεί στην λειτουργία των μηχανημάτων του μικροβιολογικού (είναι γνωστό ότι τα μηχανήματα του μικροβιολογικού έχουν αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και ο ρόλος της έως τώρα κάλυψης από ειδικευμένο ιατρό της αιμοδοσίας είχε μόνο χαρακτήρα συμβουλευτικό και επιτελικό).
2.                Οι υποχρεωτικές από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αιμοληψίες από εθελοντές αιμοδότες θα καταστούν αδύνατες λόγω της ανάγκης για ταυτόχρονη παρουσία και εργασία στο μικροβιολογικό. (Δηλ ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος εφημερεύων ιατρός και των δύο τμημάτων  θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο: ή τις αιμοληψίες της αιμοδοσίας ή την εκτέλεση επειγόντων εξετάσεων στο μικροβιολογικό!!!)
Όλα τα παραπάνω καθιστούν υπεύθυνη την διοίκηση του νοσοκομείου για τα όποια προβλήματα προκύψουν λόγω ακριβώς αυτής της πρωτοφανούς έλλειψης ιατρικού προσωπικού!