30 Ιουν 2014

71 θεραπευόμενοι και 27 νέοι αιτούντες περιμένουν την πρόσληψη μόνιμου ψυχιάτρου στον ΟΚΑΝΑ Βέροιας

Από Σήμερα προκηρύσσεται η θέση


71 θεραπευόμενοι  και 27 νέοι αιτούντες περιμένουν  την πρόσληψη μόνιμου  ψυχιάτρου στον ΟΚΑΝΑ Βέροιας  - Από Δευτέρα προκηρύσσεται η θέση Με αφορμή την  παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, δόθηκε  συνέντευξη Τύπου από την διοικήτρια του Νοσοκομείου Βέροιας κα Αν. Μπούρτσου, τον γενικό διευθυντή του ΟΚΑΝΑ Βορ. Ελλάδος κ. Κώστα Γαζγαλίδη και τον νοσηλευτή ψυχικής υγείας Δημ. Τσέκα, της Μονάδας ΟΚΑΝΑ του Νοσοκομείου Βέροιας, που λειτουργεί ήδη εδώ και δύο μήνες εξυπηρετώντας 71 θεραπευόμενους.
Το πρόβλημα της μονάδας εξακολουθεί να είναι η πρόσληψη ενός μόνιμου ψυχιάτρου, αφού μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από τον ψυχίατρο της μονάδας Κατερίνης κ. Κατόγλου, τον οποίο ευχαρίστησαν όλοι για την παρουσία του.

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και σύντομα αναμένεται η προκήρυξη για θέση ψυχιάτρου ενώ έκανα επαφή και με τη νέα υφυπουργό Υγείας κ. Παπακώστα –με δεδομένη τη σχέση της και με την περιοχή- να το στηρίξει και με πρόσληψη προσωπικού. Αναμένουμε θετικές εξελίξεις» είπε η διοικήτρια κάτι που υποστήριξε και ο κ. Γαζγαλίδης λέγοντας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιευτεί στον Τύπο πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη ψυχιάτρου.
«Πέρα από το κομμάτι της θεραπευτικής ομάδας της μονάδας, λειτουργεί υποστηρικτικά στο πρόγραμμα και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου για τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ εκτός από τους 71 θεραπευόμενους υπάρχουν και 27 νέες αιτήσεις. Εμείς κάναμε την αρχή, με δύσκολες συνθήκες», τόνισε η κ. Μπούρτσου ευχαριστώντας όσους στηρίζουν τη μονάδα αλλά και τους θεραπευτές που τη στελεχώνουν.
«Η Διοίκηση συνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις, με κάθε τρόπο θα βοηθήσει για την ενίσχυση αυτής της ομάδας. Είναι μια αμφίδρομη σχέση που λειτουργεί μεταξύ Νοσοκομείου και μονάδας», είπε ο κ. Γαζγαλίδης ευχαριστώντας με τη σειρά του τη νυν διοικήτρια και όλους τους προηγούμενους διοικητές που ενδιαφέρθηκαν για τη λειτουργία της.
«Πραγματική και ουσιαστικά» χαρακτήρισε και ο κ. Τσέκας τη στήριξη της διοικήτριας, ενώ, όπως τόνισε, οι εργαζόμενοι θέλουν με αφορμή και την Ημέρα κατά των ναρκωτικών, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία. Έδωσε μάλιστα με αριθμούς την εικόνα της χώρας όσον αφορά τη χρήση ουσιών. Όπως είπε στην Ελλάδα από το 1995-2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.367 άνθρωποι με χειρότερη χρονιά το 2003 που πέθαναν 2.000 χρήστες, ενώ και η Ημαθία ανήκει στους νομούς όπου υπάρχει έντονα το πρόβλημα. Στην πλειονότητά τους οι εξαρτημένοι-θεραπευόμενοι της μονάδας από ουσίες είναι Έλληνες, άνεργοι με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 30, ενώ ανησυχητική είναι πλέον και η μείωση του ορίου ηλικίας, σε μαθητές γυμνασιακών πλέον τάξεων, που κάνουν χρήση κάνναβης.
«Εμείς ως μονάδα θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία με τους τοπικούς φορείς για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης και να δημιουργηθούν δράσεις που θα έχουν σκοπό τη λύση του προβλήματος, την απεξάρτηση και την επανένταξη» κατέληξε ο κ. Τσέκας. «Ο προσανατολισμός μας είναι για μια μονάδα που θα εξυπηρετεί 150-200 άτομα… Επί των εισαγωγών σύμφωνα με την εμπειρία των Μονάδων που λειτουργούν περισσότερα χρόνια, το 10% πετυχαίνουν να απεξαρτηθούν» πρόσθεσε ο κ. Γαζγαλίδης δίνοντας το «ιστορικό» της λειτουργίας από τη στιγμή που θα προσέλθει ο χρήστης μέχρι τον τρόπο θεραπείας και αντιμετώπισής του έως ότου φτάσει στο στάδιο της αποθεραπείας.
Κοινή ομολογία πάντως και βασικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος μπλέξει με ηρωίνη δεν ξεμπλέκει γρήγορα, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι προέρχονται από αλλεργικό σοκ και από τη νοθευμένη ουσία (ηρωίνη) της οποίας η καθαρότητα είναι 5% και όλο το υπόλοιπο 95% είναι ουσίες βρώμικες και επικίνδυνες. Το αίτιο του θανάτου, όπως τονίστηκε από τον διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, είναι κυρίως η νόθευση, η άγνοια και οι συνθήκες που γίνεται η χρήση.