14 Απρ 2015

Επισπεύδονται οι προσλήψεις 6.000 εργαζομένων στο χώρο της Υγείας


Την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης 6.000 ατόμων, εντός του 2015, στο τομέα της Υγείας αποφάσισαν από κοινού, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη. 
Επισπεύδονται οι προσλήψεις 6.000 εργαζομένων στο χώρο της Υγείας
Όσον αφορά στους ανασφάλιστους, για τους οποίους ρωτήθηκαν μετά το τέλος της συνάντησης, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο στα 12.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (από 6.000 που ίσχυε με προηγούμενη απόφαση) ώστε να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας περισσότεροι πολίτες.


Επί των προσλήψεων, οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι πρόκειται για 4.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, που έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2015, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα υλοποιηθεί και η πρόσληψη άλλων 1.500 επικουρικών εργαζομένων, από τους οποίους οι 700 θα είναι γιατροί.

Οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα και αφορούν στελέχωση δομών στα νησιά, στη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία, όπου και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης να είναι διετής, από ετήσια που είναι σήμερα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να οργανώνουν καλύτερα τη ζωή τους.

Επίσης, στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας θα λαμβάνεται υπόψη και η εντοπιότητα του εργαζομένου, δηλαδή θα προτιμώνται όσοι κατοικούν κοντά στις μονάδες Υγείας που θέλουν να υπηρετήσουν. Ακόμη αποφασίσθηκε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, όπως σίτιση και στέγαση, προκειμένου να πεισθούν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στις προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με στόχο να ανοίξουν άμεσα 150 κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ οι οποίες, ενώ υπάρχουν σε νοσοκομεία της χώρας, παραμένουν κλειστές.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το ζήτημα των παραιτήσεων των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά νομική λύση για αυτούς τους διοικητές που έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει και αρνούνται να παραιτηθούν.