9 Μαΐ 2015

Αυτονόμηση του νοσοκομείου Νάουσας επιθυμούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομειου Ναουσας

(πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=225153)
Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομειου Ναουσας , η αυτονόμηση αποτελεί καλύτερη λύση, καθώς η κοινή διοίκηση έχει προκαλέσει προβλήματα, αφού στο νοσοκομείο Βέροιας αντιμετωπίστηκαν οι δυσλειτουργίες με την ενίσχυσή του με γιατρούς του ΠΕΔΥ της Ημαθίας. Χαρακτηριστικά ανάφεραν ότι το νοσοκομείο Βέροιας διαθέτει 5 ειδικούς καρδιολόγους και 7 ειδικευόμενους και της Νάουσας μόνο τρεις. Αντίστοιχα, στην παιδιατρική της Βέροιας υπηρετούν 6 ειδικοί και 7 ειδικευόμενοι, ενώ στη Νάουσα μόλις 2.Eκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομειου Ναουσας

Εφημερίες... τέλος από την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μαΐου, στο νοσοκομείο Νάουσας! Οι κλινικές σταδιακά δεν θα εφημερεύουν και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα βρεθούν στον αέρα, με μοναδική διέξοδος να φαίνεται η μεταφορά τους στο νοσοκομείο Βέροιας!

περισσότερα παρακάτω:  (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ)





Η τραγική εξέλιξη, για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι ζητώντας και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Νάουσας, πριν από λίγες μέρες, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου για τις εφημερίες, που προβλέπει ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 9% από τις προβλεπόμενες ενεργές και συμπληρωματικές.
Πρόκειται, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, για νόμο- ταφόπλακα για πολλά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

«Δεν είμαστε ξενοδοχείο πολυτελείας!»
Το αδιέξοδο περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχτές στο νοσοκομείο, ο καρδιολόγος Μάκης Προδρομίδης. Οπως ανέφερε, η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Ημαθίας με την οποία εναρμονίζονται οι εφημερίες στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ξενογιαννακοπούλου και επικαιροποιήθηκε επί Βορίδη, μεταφράζεται ως εξής για το νοσοκομείο Νάουσας: εφόσον οι εφημερίες επιμελητών και διευθυντών ανά μήνα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 9% (5 ενεργές και 2 ετοιμότητας ανά επιμελητή, 4 ενεργές και 3 ετοιμότητας ανά διευθυντή κλινικής), στην Παιδιατρική Κλινική οι εφημερίες «βγαίνουν» μέχρι τις 12 Μαΐου, στην Καρδιολογική, το Μικροβιολογικό, το Ακτινολογικό και το Αναισθησιολογικό μέχρι τις 18 Μαΐου, ενώ στη Χειρουργική και την Παθολογική Κλινική μέχρι τις 24 Μαΐου.
Χωρίς τη λειτουργία των κλινικών του, το νοσοκομείο καταργείται, διεμήνυσαν οι εργαζόμενοι. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κλινικές. Δεν είμαστε ξενοδοχείο πολυτελείας με πισίνα. Στα πλαίσια των περικοπών μετατράπηκαν οι ενεργές εφημερίες των ακτινολόγων και των μικροβιολόγων σε μικτές, που τις κάνουν από το σπίτι τους, απ΄ όπου ο γιατρός πρέπει να έρθει στο νοσοκομείο όταν υπάρχει εύλογος λόγος και κληθεί από τους εφημερεύοντες γιατρούς. Ποιο είναι άραγε το εύλογο χρονικό διάστημα σε μια ανακοπή», αναρωτήθηκε.

Αίτημα η κατάργηση του 9%
Με δεδομένο ότι «καρδιά» ενός νοσοκομείου είναι οι γιατροί του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γαβριήλ Τσαρνούχας τόνισε ότι την παρουσία τους είναι αδύνατο να λειτουργήσει το νοσοκομείο. «Ο πόνος μας είναι η πόλη και οι άνθρωποί της, οι οποίοι θα αρρωστήσουν. Η Νάουσα φοβάται πως δεν θα έχει πια νοσοκομείο. Η πρόσληψη γιατρών, όπως υποσχέθηκε ο κ. Κουρουμπλής, θέλει χρόνο και χρήμα. Ας καταργήσουν άμεσα το 9% και θα λύσουμε εκ των έσω το πρόβλημα των εφημερίων», υπογράμμισε. Στους γιατρούς οφείλονται ποσά από απλήρωτες εφημερίες που αγγίζουν τα 189.000 ευρώ από το 2012 μέχρι το τέλος του 2014.
Πάντως, ο κ. Κουρουμπλής δεν απάντησε για το φλέγον ζήτημα της κατάργησης του πλαφόν στις εφημερίες, όταν τέθηκε σχετικό ερώτημα στην επίσκεψή του στη Νάουσα.

«Φτάνει πια το φιλότιμο»
«Είπαμε στον κ. Κουρουμπλή ότι θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να κλείσει ένα νοσοκομείο με αριστερή κυβέρνηση. Θέλουμε λύσεις που θα κάνουν να λειτουργεί το νοσοκομείο για πάντα. Ξέρουμε ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές. Κατανοούμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Θέλουμε απλά να δεσμευτούν για το πότε θα μας πληρώσουν. Τόσα χρόνια λειτουργούμε με το φιλότιμο. Φτάνει πια! Θέλουμε επίσημες δεσμεύσεις μέσω εγγράφων. Το νοσοκομείο της Νάουσας με το νόμο του 9% θα καταλήξει να γίνει Κέντρο Υγείας. Νοσοκομείο που δεν εφημερεύει καταργείται ως ίδρυμα. Η διαμαρτυρία μας δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα κόμμα», είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ζητώντας την αυτονόμηση του νοσοκομείου Νάουσας από αυτό της Βέροιας.
Όπως υποστηρίζουν, η αυτονόμηση αποτελεί καλύτερη λύση, καθώς η κοινή διοίκηση έχει προκαλέσει προβλήματα, αφού στο νοσοκομείο Βέροιας αντιμετωπίστηκαν οι δυσλειτουργίες με την ενίσχυσή του με γιατρούς του ΠΕΔΥ της Ημαθίας. Χαρακτηριστικά ανάφεραν ότι το νοσοκομείο Βέροιας διαθέτει 5 ειδικούς καρδιολόγους και 7 ειδικευόμενους και της Νάουσας μόνο τρεις. Αντίστοιχα, στην παιδιατρική της Βέροιας υπηρετούν 6 ειδικοί και 7 ειδικευόμενοι, ενώ στη Νάουσα μόλις 2.

Ο Ανδρ. Ξανθός
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, πάντως, τα αιρετά μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου Ημαθίας ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να δεσμευτεί εγγράφως για το ότι δεν θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για το 9%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τις αρχές Ιουνίου το υπουργείο αναμένεται να φέρει στη Βουλή την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις εφημερίες.