2 Σεπ 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: ΔΗΛΩΣΗ για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και την κατάσταση του ιατρικού σώματος

Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας είναι καταιγιστικές και ανησυχητικές.
Οι μνημονιακές πολιτικές που με φανατισμό υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , φαίνεται να περνούν από τη φάση διάλυσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην απόπειρα πλήρους ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης του ελέγχου απευθείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί βλέπουν την κατάσταση τους να χειροτερεύει συνεχώς και οι πολίτες βιώνουν την δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και τις καταστροφικές οικονομικές επιβαρύνσεις που αυτή συνεπάγεται.
Στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ, όχι μόνο δεν έχουμε προσλήψεις αλλά με συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις η κατάσταση γίνεται δραματική. Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγεί νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ σε οριακές καταστάσεις.

Πάνω σε αυτό το σκηνικό κατάρρευσης που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις και δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, έρχεται να πουλήσει ρουσφέτια και κάλπικες ελπίδες, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων του ΕΣΥ, την καθιέρωση επισφαλών, προσωρινών και υποαμοιβόμενων σχέσεων εργασίας με μπλοκάκι , τον εξευτελισμό και την δυσφήμιση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης(ΠΑΑ) και την παράδοση (μέσω του ΕΣΑΝ) σε μια ιδιωτική ΑΕ της χρηματοδότησης, κοστολόγησης και αξιολόγησης των δομών υγείας. Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Αναθέτουν στους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες υγείας να ρυθμίζουν τη ροή της δημόσιας χρηματοδότησης προς τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, ακόμα και τις αποδοχές των γιατρών, μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά.
Την ίδια ώρα με τον ΕΝΦΙΑ και την καταστροφική υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 26% δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους αυτοαπασχολούμενους και ειδικά τους νέους γιατρούς.
Οι νέοι γιατροί ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας και μεγάλης ανεργίας που οδηγεί σε μαζική μετανάστευση εξειδικευμένου και πολύτιμου για τη χώρα επιστημονικού δυναμικού.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά δεν μπορεί να ανατραπεί αν δεν την ανατρέψουμε εμείς.
Απαιτείται μια εντελώς διαφορετική πολιτική στον τομέα της υγείας.
Ζητάμε αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, στο αναγκαίο για την επιβίωση και αναβάθμιση του συστήματος ύψος. Δεν νοείται σήμερα εξάρτηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, των ΤΕΠ, των ΜΕΘ των κέντρων υγείας, του ΕΚΑΒ από την «εικονική» χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των εισφορών υγείας που καταρρέουν. Η χρηματοδότηση οφείλει να διασφαλίζει τη λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων και την σταθερή και αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτά, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη, δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη.
Απαιτείται σεβασμός στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο του ΕΣΥ και στοχευμένες προσλήψεις σε τομείς άμεσης προτεραιότητας (ΜΕΘ, άγονες και νησιωτικές περιοχές)
Για ένα μεταβατικό διάστημα ένας αναβαθμισμένος ΕΟΠΥΥ, οφείλει να αναλάβει τη συλλογή όλων των ασφαλιστικών εισφορών υγείας με πάταξη της εισφοροδιαφυγής της μεγαλοεργοδοσίας  και εγγυημένη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους μετά από συλλογική διαπραγμάτευση με τους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ. Με μια πολιτική αύξησης της απασχόλησης και αυστηρού ελέγχου της ροής δημόσιου χρήματος προς τον ιδιωτικό τομέα, με πάταξη της διαφθοράς, των υπερτιμολογήσεων και της διαπλοκής η λύση αυτή είναι εφικτή. Η δικαίωση των γιατρών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ με δυνατότητα επιλογής μεταβατικού διαστήματος η  ισότιμης ένταξης στο ΕΣΥ δεν μπορεί να απεμποληθεί. Είναι κατανοητό πως οι «γερμανικές ιδέες» περί ΕΣΑΝ και ΑΕ δεν έχουν θέση σε μια τέτοια πολιτική και οφείλουν να καταργηθούν.
Για τους νέους γιατρούς εκτός από την ανάγκη ανανέωσης του ΕΣΥ με προσλήψεις νέων συναδέλφων, απαιτείται μείωση των εισφορών σε ΤΣΑΥ και ιατρικούς συλλόγους και σταδιακή κατάργηση των πολλαπλών επισφαλών και υποαμοιβόμενων σχέσεων εργασίας.
Είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και της κατανομής των φορολογικών βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα και όχι με χαράτσια, δήμευση κατοικίας και καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων.
Η κατάσταση επιβάλλει ενίσχυση των αγώνων για ανατροπή της μνημονιακής καταστροφικής πολιτικής .Ο ρόλος των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ και των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών δεν είναι να κάνουν δημόσιες σχέσεις και να σπέρνουν εφησυχασμό για αναμενόμενες θετικές δηλώσεις του υπουργού υγείας.  Μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης δεν συνδυάζονται με σωτηρία και αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και αξιοπρεπή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Η ανάγκη ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και αλλαγής συσχετισμών στους ιατρικούς συλλόγους είναι επιτακτική.
ΑΘΗΝΑ 1/9/14
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ