4 Σεπ 2014

Ενημέρωση για τον ιό Έμπολα από το Νοσοκομείο της Βέροιας

Ενημέρωση για τον ιό Έμπολα από το Νοσοκομείο της Βέροιας
Ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ για τον ιό Έμπολα έκαναν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών λοιμώξεων και δ/ντής του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Χρήστος Κούτρας, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και δ/ντής ΩΡΛ κ. Διονύσης Κυρμιζάκης και ο νοσηλευτής Αν. Κουτσούκης, στο γραφείο της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Ημαθίας.
Στην αρχή δόθηκαν γενικές πληροφορίες για τον ιό ο οποίος ενδημεί σε χώρες της Δυτ. Αφρικής και πήρε το όνομά του από τον ποταμό Έμπολα. Μέχρι το 1994 δεν αναφέρθηκαν κρούσματα του ιού. Το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 σε ένα αγόρι και σ’ όλη την οικογένειά του που έχασαν τη ζωή τους καθ’ ότι ο ιός έχει πολύ υψηλή θνησιμότητα. Ο Έμπολα, όπως ενημέρωσε ο κ. Κούτρας, ανήκει στην ομάδα νοσημάτων ιογενούς αιμορραγικού πυρετού είναι βαριά ιογενής λοίμωξη και μεταδίδεται σχετικά εύκολα με το αίμα και τα σωματικά υγρά. Η προέλευσή του είναι άγνωστη αλλά πιθανολογείται ότι προέρχεται από τις νυχτερίδες των φρούτων, όπως ονομάζονται στη Δυτ. Αφρική. Δεν μεταδίδεται αερογενώς και ο χρόνος επώασης είναι 8-10 ημέρες.
Τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με πυρετό, μυαλγίες, γαστρεντερικά και στο τέλος εμφανίζει αιμορραγίες. Οι άρρωστοι απομονώνονται αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία. Οι εταιρίες τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να ασχολούνται με αυτό ενώ η Αμερική προσπαθεί να βγάλει εμβόλιο για τον ιό. Ωστόσο από τους αιμορραγικούς  πυρετούς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από ελονοσία, όπως είπαν οι γιατροί.
Ο κίνδυνος στην Ελλάδα από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, ωστόσο εάν κάποιος επισκεφθεί τις χώρες της Δυτ. Αφρικής όπου ενδημεί ο ιός και επιστρέψει στην Ελλάδα ή παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, παρακολουθείται στενά τουλάχιστον τις πρώτες 21 ημέρες, με κατάλληλο ιατρικό χειρισμό. Το Υπουργείο πάντως συστήνει, εάν δεν έχει κάποιος σοβαρό λόγο, να αποφεύγει τέτοια ταξίδια και να ενημερωθεί αναλυτικά.
Αυτός ο ιός, όμως, που επανακάμπτει στην Ελλάδα είναι η ελονοσία όπου υπήρξαν κρούσματα, όπως και ο ιός του Δυτικού Νείλου οι οποίοι μεταδίδονται με τα κουνούπια και για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και ατομικά, να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Μετά τη συνέντευξη ακολούθησε ενημέρωση του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.
Σοφία Γκαγκούση